‘The Making Of The Portret of Louis de Bont’

In december 2020 krijg ik een aantal opdrachten die mijn jaar, waarin de focus meer dan ooit komt te liggen op ‘portretten maken in opdracht’, bijzonder afsluiten. Dit portret van Louis de Bont is er de bekroning van.

Schets


De opdrachtgever geeft me het vertrouwen dat het goed komt en laat me geheel vrij in formaat en aanpak.
Mede daarom is het een dierbaar portret voor mij geworden. Gelijkend en speels. Al zoekend is een mooi portret ontstaan met mijn handtekening. Dank je wel Hein.

Ondergrond maken. Je kan je bijna niet voorstellen dat dit een portret wordt.

Voor mij is het schilderen een soort vrij worstelen met kleur, met lijnen, met vlakken. Die bril zit scheef… de ogen staan niet helemaal goed, de kaaklijn moet anders… er is continu iets in beweging, iets dat correctie behoeft. En dan tip ik, al schilderend, af en toe aan iets dat met de geportretteerde te maken heeft. Dan voel ik dat het klopt wat ik doe. Ik zie dat de lijnen op de goede plek komen te staan en dat de vlakken de goede tint en vorm krijgen… het schilderij gaat op Louis de Bont lijken. Ik zie zijn aandachtige blik en dat doet me goed.
Ik hoop dan ook vooral dat het een ode is geworden aan de in november 2020 overleden Louis de Bont.

Ondergrond
Zoeken is het. Het mooie van werken met Acryl is dat het snel droogt. Je kan er snel weer overheen om iets te corrigeren. Ik zie nu dat de bril en het rechteroog (voor de kijker) te laag zitten. ZIe je het ook?
Zo zit het oog en de bril beter. Ook gelijk de bovenlip iets voller gemaakt.
Het colbert ook maar netjes gedaan.
Iets warmere tinten aangebracht en gesigneerd!

Wat is het dan fijn om Louis’ dochter Anjo de Bont te spreken een dag na de onthulling en haar ontroerd te horen zeggen dat het portret van haar vader haar enorm goed doet en ook troost geeft.

‘Mijn vader kijkt mij echt aan. Zo fijn. Vind het vooral heel knap dat Ernst mijn vader niet kent en hem wel zo treffend weet weer te geven in dit kunstwerk. Want dat is het. Het is zo veel meer dan een portet.’


Ook haar moeder en anderen zijn vol lof over het doek en hebben mij grote complimenten gegeven. Zeker ook gezien het tijdspad waarin het is gemaakt.

3 gedachten over “‘The Making Of The Portret of Louis de Bont’”

 1. Ik heb het nog niet in het echt gezien, maar vind het nu al prachtig. Het is echt Louis!
  Mijn complimenten!
  Marij de Bont (tante van Anjo) ❤️

 2. Annemies Puyman de Bont

  Het is echt mijn broer Louis .
  Ik vindt het geweldig , krijg tranen in mijn ogen . Ga beslist eens in Deventer bij Anjo kijken .
  Annemies Puyman de Bont .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *