Ernst de Vogel

Over Ernst

Ernst is geboren in 1963 in Rotterdam. In 1985 begon hij aan de lerarenopleiding Tekenen/Handvaardigheid in Delft. Hij kreeg daar les van onder andere Jaap Vegter, Joska Toth en Willem Beerman. Ernst woont en werkt tegenwoordig in Deventer. In een voormalige snoepjesfabriek heeft hij zijn atelier.

Ernst heeft een realistische manier van werken. Zijn portretten zijn natuurgetrouw en zijn toets is levendig. Onmiskenbaar herkent de kijker de afgebeelde personen. Zeker vanaf afstand. Kom je dichterbij dan zie je een wilde streek, een hevig zoeken naar goede vorm, kleur en lijn. Het levert een spannend portret op met respect voor de geportretteerde. Ernst werkt veel met aardetinten, maakt eigen inkten, maar kan ook kleurrijk uit de hoek komen. 

Zijn portretten in inkt zijn speels en trefzeker. Hij geniet van toevalligheden en anticipeert daar vrolijk op. Een onverwachte vlek kan wel eens een groot cadeau zijn. ‘Happy Accident’ wordt vaak gehoord in zijn atelier. In zijn Acrylportretten is hij een ware impressionist. Met een vlotte toets ontstaat een treffende verwijzing naar het onderwerp. Niet gek dat Ernst fan van is Otto Dicke, Isaac Israëls, Cornelis Jetses en George Breitner.

Chroniqueur

Van kinds af aan fotografeert Ernst mensen. Zijn behoefte om z’n omgeving ‘vast te leggen’ is altijd groot geweest. Eerst voorzichtig met de Agfa Click van zijn moeder. Later tomeloos met digitale fotografie. Naar aanleiding van die foto’s ontstaat menig tekening of schilderij. De rubriek EENENEEN in een plaatselijke krant heeft een periode zijn blik gericht op tweetallen en nog speurt hij vaak naar mensen die iets met elkaar hebben. Een opa met kleinkind, twee mensen in gesprek op straat, twee kinderen aan het knikkeren… Het leven komt voorbij in zijn omvangrijke fotoarchief en zijn schetsen er van. 

 

Ernst de Vogel
Ernst met potlood

Hartelijke groet, Ernst

Volg Ernst de Vogel op